Specialiteit

Kinderen voorbereiden en begeleiden tussen een overlijden en uitvaartrituelen.

We leven in een maatschappij waar de dood bij vele gezinnen een taboe is. Er wordt niet met kinderen over gesproken. In eerste instantie om hen van het leed en verdriet weg te houden, maar ook omdat volwassenen onwennig zijn als het over dit onderwerp gaat. 

Wanneer kinderen in hun omgeving geconfronteerd worden met een sterfgeval zijn ze vaak niet voorbereid. En proberen we hen hier dan ook zoveel mogelijk buiten te houden. 

Kinderen zien het verdriet rondom hen, zien volwassenen huilen en horen verhalen en woorden zoals begrafenis, crematie, dood, kist, …die ze niet kunnen plaatsen. Ze kunnen het enkel begrijpen in hun fantasie die vaak enger is dan de werkelijkheid. 

Daarom is het belangrijk hen persoonlijk en op hun eigen niveau van hun leeftijd en maturiteit voor te bereiden en te begeleiden op alles wat er te gebeuren staat. Van het groeten van de overledene tot de emoties van de volwassenen, de uitvaartdienst, ….

Het is belangrijk om hierbij stil te staan. Kinderen kunnen vaak anders en onverschillig reageren op een gebeurtenis. Met uitstel van emoties waardoor hun rouwproces vaak veel later start en jaren kan duren.

Neem zelf de tijd om je eigen verdriet te aanvaarden en alle regelingen te treffen die nodig zijn. En laat uw kinderen over aan professionele hulp die hen de juiste aanzet kan geven tot verwerking, uiteraard in volledige samenspraak met de ouders.

%d bloggers liken dit: