Wat is verlies?

Samen bouwen we aan een nieuwe weg

©2020 Foto Yelle

Verlies dierbare

Verlies partner, kind, familielid, vriend, collega, …

Elk verlies is anders en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier en tempo. Vaak heb je als mens nood aan steun om dit te “overleven”. Bevestiging krijgen dat de emoties die je voelt na weken, maanden, jaren heel normaal zijn. Veel heeft te maken met het type verlies en hoe dicht je hierbij betrokken bent. Gaat het over een overlijden na een aanslepende ziekte of een plots overlijden bij een tragisch ongeval of schokkend overlijden door zelfdoding? Samen gaan we op zoek om hier stap voor stap aan te werken en een toekomst op te bouwen. Dit aan de hand van gesprekken, rouwboekje, oefeningen, …

Verborgen verlies

Ziekte, verlies gezondheid, palliatieve, …

Hoe raar het klinkt, je kan ook iemand verliezen die nog in leven is. Denk maar aan een diepe vriendschap die om een of andere reden plots beëindigd werd of een persoon die langzaam van je weggaat door een langdurige ziekte of psychische aandoening zoals dementie. Hier word je niet alleen geconfronteerd met je eigen angst voor het naderend einde, je krijgt ook te maken met het verdriet van je dierbare. Hij/zij gaat door een rouwproces omdat deze afscheid moet nemen van zijn/haar gezondheid en uiteindelijk van het leven. Ook in deze situatie is het van belang dat je jouw gevoelens kan uiten en dat je de steun krijgt die nodig is om dit te kunnen dragen.

Levensverlies

Geminimaliseerd verlies

Bejaarden krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Reacties: ” je mag blij zijn dat je zo lang samen bent geweest” of ” het is een mooie leeftijd om te gaan” zijn blijkbaar de enige reactie die de samenleving kan bedenken. Maar een jarenlange relatie is niet in een paar zinnen te vervatten.

Verlies van huisdieren vinden we hier eveneens terug. Dit verlies kan heel diepgaande gevolgen hebben. Het was jouw vriend, je maatje, die op jou stond te wachten toen je thuiskwam, …. Hier krijg je vreemde reacties wanneer er verdriet geuit wordt. De suggestie een nieuw dier te kopen om je beter te voelen is heel evident.

Deze types verlies vragen de nodige aandacht. Samen rustig werken om terug moed en zin te krijgen in je leven kan noodzakelijk zijn.

Ander verlies

Echtscheiding, miskraam, verlies van collega’s door reorganisatie,

Meestal als men denkt aan verlies en rouw denkt iedereen automatisch dat dit gepaard gaat met sterven. Maar dit klopt niet. Bij elk verlies dat pijn doet, komt een rouwproces bij kijken.

Dit zijn een voor een verliezen die gepaard gaan met dezelfde emoties van angst, woede, verdriet, … En het is dan ook zeker belangrijk hier uiting aan te kunnen geven.

Hiernaast worden er ook groepssessies gegeven aan scholen, bedrijven, gezinnen, … Of kunt u deelnemen aan events waar meerdere lotgenoten samen hun eigen verhaal kunnen doen en steun kunnen vinden bij elkaar.


Angelique is een zorgzame empathische en energieke coach met het hart op de juiste plaats en een talent om de moeilijkste momenten met de juiste woorden bespreekbaar te maken.

H.N.


Laten we samen iets moois opbouwen.

©2020 Foto Yelle

%d bloggers liken dit: