Wat is verlies?

Samen bouwen we aan een nieuwe weg

©2020 Foto Yelle

Verlies dierbare

Overlijden

Elk verlies is anders en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier en tempo. Vaak heb je als mens nood aan steun om dit te overleven. Bevestiging krijgen dat de emoties die je voelt na weken, maanden, jaren heel normaal zijn. Veel heeft te maken met het type verlies en hoe dicht je hierbij betrokken bent. Gaat het over een overlijden na een aanslepende ziekte of een plots overlijden bij een tragisch ongeval of schokkend overlijden door zelfdoding?

Verborgen verlies

Ziekte

Je kan ook iemand verliezen die nog in leven is. Een vriendschap die beëindigd werd. Een persoon die een langdurige ziekte of psychische aandoening heeft b.v. dementie. Hier word je niet alleen geconfronteerd met je eigen angst voor het naderend einde, je krijgt ook te maken met het verdriet van je dierbare. Hij/zij gaat door een rouwproces omdat deze afscheid moet nemen van zijn/haar gezondheid en uiteindelijk van het leven.

Ander verlies

Geminimaliseerd verlies

Meestal bij rouw denkt men automatisch aan sterven, maar bij elk verlies dat pijn doet, komt een rouwproces. Echtscheiding, miskraam, verlies van huisdier, verlies van collega’s door reorganisatie, … Dit zijn een voor een verliezen die gepaard gaan met dezelfde emoties van angst, woede, verdriet, … En het is dan ook zeker belangrijk hier uiting aan te kunnen geven.


Bij rouwmoed zijn er zorgzame, empathische en energieke coaches met het hart op de juiste plaats en een talent om de moeilijkste momenten met de juiste woorden bespreekbaar te maken.

H.N.


©2020 Foto Yelle